Ben jij een innovatieve ondernemer – 5 tips om innovatiever te denken

juni 13, 2019

Wist je dat om innovatief te zijn je niet iets heel nieuws hoeft te bedenken of te ontwikkelen? Het hoeft niet iets compleets nieuws te zijn.

Vaak maken we het zo onwijs groot in ons hoofd. Het hoeft niet iets compleets nieuws te zijn. Een verbetering van een bepaald proces of dienst kan al zo enorm veel impact hebben op een klant. Je hoeft geen uitvinder te zijn ☺.

Een innoverende ondernemer zijn is in mijn ogen belangrijk. Waarom? Het maakt dat je verder kijkt dan je huidige situatie, verder dan quick fixes, de waan van de dag. Het zorgt ervoor dat je keuzes maakt die bepalend kunnen zijn, met een scherpe blik analyseert, trends & ontwikkelingen in de gaten houdt en geen volger bent.

Innoverende ondernemers kunnen een markt opschudden, modellen veranderen en anderen inspireren om het ook anders te gaan doen.

Wat er voor nodig is om innoverend te zijn?

Een hele nieuwsgierige blik. Verder kijken dan je neus lang is, uit je bubbel stappen en achter je computer vandaan komen. Doorbreken van vaste patronen & de standaard manier van denken. Dingen uitproberen zonder dat je weet of het gaat lukken. Zonder die garanties het toch te doen. Die mega bold move maken. Dat is meteen ook het grote verschil tussen de innoverende ondernemer en de rest, de volgers.

Wist je dat er maar een klein percentage ondernemers een innovator is? Dat de grootste groep valt onder ‘kat uit de boom kijkers’. Is dat erg? Nee. Gaat het je helpen om innovatiever om te gaan met jouw business en jouw plannen? Absoluut. Big time. Voor jouw ontwikkeling, groei en onderscheidende vermogen. Want zeg nou zelf, het is wel heel veel van hetzelfde.

Hoe kun je nou innovatiever en strategischer gaan denken? Een dwarsdenker zijn zoals ik al ben… Ik geef je hier alvast een paar tips.

  1. Wees kritisch bij alles wat je hoort, ziet en leest? Durf vraagtekens hierbij te stellen, al is het maar voor jezelf. Train jezelf hier ook in.
  2. Durf ook kritisch te zijn bij de uitspraken die jezelf doet. De dingen die jij zegt, denkt, schrijft of maakt. Is dat ook echt wat je wil zeggen of is het ergens anders op gebaseerd.
  3. Maak eens een wekelijks lijstje van jouw wekelijkse veronderstellingen, haal de rode draad er uit en plaats dit eens in perspectief. Wat gebeurt er dan?
  4. Stel vragen, vraag door en onderzoek.
  5. Vaak maken we oplossingen voor de klant veel te ingewikkeld. Bekijk het eens op afstand; welk goud ligt er binnen handbereik?

Zie jij ook al wat er voor tofs kan ontstaan door deze 5 stappen te doen? Dat er zoveel meer is als je jouw business vanuit een ander manier van denken gaat benaderen?

Daarom ben ik er een onwijs tof programma over aan het maken. Een programma waarbij je leert innovatiever aan de slag te gaan om vervolgens jouw ideeen om te zetten in succesvolle concepten.  Skip de mindset, het navelstaren, je angsten en standaard zichtbaarheidstapjes. Snelheid en doen is key.

The countdown has started. Zonder aftelklok. Dat dan weer wel en daar moet ik heel hard om lachen. Vond ik niet zo inventief.