Dwarsdenkers zijn grondleggers

september 12, 2019

Dwarsdenkers zijn nodig. Hard nodig. Voor een andere invalshoek, het kritische denken, een origineel geluid, niet meteen als een windvaantje in alles mee gaan. Scherpte en diepgang. De lastige vraag durven stellen die niemand durft te doen.

Irritant? Vervelend?
Ja dat zal best. Bij tijd en wijle kun je je vast irriteren aan een dwarsdenker. Als je gehaast bent of alle neuzen dezelfde richting op wilt hebben. Of als je als ondernemer vooral een Berry Stevens wilt horen en vooral zo moet doorgaan. Je denkt een fantastisch plan te hebben en er dan een heleboel vragen komen om het onderste uit de kan te halen. Of als je een groep gelijkgestemden wilt hebben.

Dan kan een dwarsdenker irritant zijn.
Maar verwar een dwarsdenker nooit met een dwarsligger. Dat is iets anders. Dat is iemand die dwars gaat liggen om het dwars liggen, om de te dwarsbomen, tegen te zijn.

Wat levert een dwarsdenker nou op?
Je hebt ze nodig in je leven, als ondernemer en in je onderneming. Het brengt je vernieuwing, een creatieve en scherpe blik, diepgang en triggert jou om echt strategischer te gaan denken. Ja dat is een hele andere vaardigheid dan strategisch plannen!

Je moet het alleen wel durven….een dwarsdenker verwelkomen in je team. Kunnen dealen met anders denkenden, de kritische blik en kantekeningen. Het is een fundamentele keuze om eens in de breedte te gaan kijken, voorbij wat je wilt zien…

Super waardevol dus! Mensen die tegen de stroom van de gevestigde mening in gaan en zo vernieuwing, creatiteit en rechtvaardigheid stimuleren.

Spoedcursus dwarsdenken
Denk jij nu ook dat zou ik best wel willen? Leren kritischer te denken, niet meteen een ja zeggen terwijl je eigenlijk wel vragen hebt, niet met de stroom mee te gaan en het van een ander perspectief willen bekijken?

Hier 7 tips om dit in jouw leven en business te gaan toe passen.

  1. Vergroot jouw perspectief eens. Lees eens andere kranten, magazines of interviews die niet direct iets met jouw interesse te maken hebben. Leg de Happiness aan de kant en lees eens de Elsevier.
  2. Dwarsdenken is als een spier die ontwikkelt moet worden. Ik kon eerst ook niet een plank van 40 seconden..dit heb ik moet traininen. Idem voor dwarsdenken. Oefen het dagelijks.
  3. Hoor een verhaal, betoog, pitch of story aan. Echt gewoon luisteren. Onderbreek het verhaal niet maar hoor het aan, luister het totale verhaal.
  4. Dwarsdenken is niet meteen jouw mening verkondigen en deze als DE waarheid zien. Verre van dat. Je geeft dus na het luisteren niet jouw mening, deze hou je nog totaal voor jezelf.
  5. Stel open en kritische vragen. Hoe komt het dat iemand deze visie of mening heeft? Waarom zou dit de oplossing zijn? Wat gebeurt er als er andere mogelijkheden zouden zijn? Wie zijn er allemaal bij betrokken? Zijn dat ook de juiste mensen?
  6. Probeer afstand te houden/nemen en het geheel in een ander perspectief te plaatsen. Voorkom dat het hierbij een pingpong discussie wordt. Het gaat niet om gelijk krijgen of dat er een waarheid is.
  7. Blijf altijd liefdevol en scherp. Benoem ook wat je doet en wat de toegevoegde waarde is.

Durf jij het aan om een dwarsdenker je business binnen te laten? Je kunt mij inhuren voor hele korte, kritische trajecten waarbij ik jouw business in een vernieuwd kader plaats. Dit kan bijvoorbeeld in het Strategische Groeiconsult of een training Visionaire Verdienmodellen te boeken.