Yes er zijn weer twee new kids in town in de sociale media platformen wereld. En geheel in stijl zijn deze wederom ‘anti sociale media’ apps. Bring it on HON.
Inderdaad, het heeft een soort van BE REAL vibe en dat klopt helemaal. Dit is geen hype, dit is een trend die gaat doorzetten omdat we juist meer online connected zijn dan ooit en yet, meer eenzamer zijn dan ooit. En de apps haken heel slim in op deze pijn en verlangens.
Door naar de apps. Zijn deze hartstikke nieuw? Nee, ze waren er al maar krijgen steeds meer aandacht en steeds meer downloads.
In deze trendsnack bespreek ik GAS.
GAS is de eerste en vooralsnog enkel in USA te downloaden. Ik bespreek deze app omdat ik verwacht dat er 1) meer van dit soort apps gaan komen 2) het alles te maken heeft met de trend micro communities.
GAS is niks met benzine maar vooral met gas geven, iemand complimenteren dus je gast deze persoon. Ja Gen Z taal mensen en dat is precies ook de target group, net als de leeftijdsgroepen eronder ;). Het is gebaseerd op micro communities, kleinere en overzichtelijke communities waar niet de hele wereld bij kan. In deze app is dat voor colleges. Met GAS kun je iemand anoniem complimenten geven waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van filters e.d. Het motto: de ander ziet echt hoe je bent en het gaat voorbij het uiterlijk. Authentikkie ten top right. Je wordt dus gevlamd op jouw zijn en dat is natuurlijk wat iedereen wilt.
En daar gaat ie: wat als je niet wordt uitgekozen? Wat als je niet wordt gevlamd? Als je nog steeds de odd one bent en niet populair bent. Dan heb je in real live en dus ook nog online een extra bevestiging. Met de generaties die juist inline leven is dat des te intenser.
Mijn visie? Leuk zo’n app waar jonge gebruiker wederom heel veel data achterlaat (locatie, leeftijd, school etc), dat filter vrij is, geen gebruik maakt van ads en zo on. Alleen als we uitzoomen zien we natuurlijk met koeienletters het allergrootste verlangen: samen zijn, echt gezien en gehoord worden, er bij horen. Letterlijk en fysiek. En dat zijn we door corona wat kwijt geraakt. Een app gaat dit niet oplossen. Het is een sociaal maatschappelijk vraagstuk wat asap echt opgepakt moet gaan worden. Waar ook ter wereld.