Mijn ontmoeting met Michelle Obama

June 18, 2019


Michelle Obama ontmoeten? De Michelle Obama?

Als je mij dit een jaar geleden had gezegd dan was ik lachen uitgebarsten. Ik Michelle Obama ontmoeten? Als in IRL?

A once in a lifetime experience. ​​Je ziet het op de foto. Ik ben er bewust van. En sta daar te shinen met een mega ladder in mijn panty die echt niemand kan zijn ontgaan…

De meest gestelde vraag na afloop? Is ze echt zo groot :-).

Ja. Groots in alle opzichten. Wat een imponerende vrouw. Vol charisma, liefde en zo ontzettend aan staan. Er echt zijn.

Wekenlang vroeg ik mij af, wat wil ik nu aan haar vragen? Ik bedoel, wat zeg je uberhaupt tegen de vrouw van de 44e president van de USA. Een vrouw die zoveel bereikt voor jonge vrouwen, meiden en vrouwen op de wereld. Een geboren leider is zonder dat zij ooit kruiwagens heeft gehad.

Ik besloot er gewoon te zijn. Met mijn energie, met mijn zijn en alle aandacht. Heel dicht bij mij zelf te blijven, geen rol aan te nemen of haar te willen imponeren met mijn slimme vragen of complimenten.

​Het moment dat ik de ruimte binnen waar Michelle Obama was…wauw zij vulde de deze kamer. Toen zij mij zag opende zij haar armen weids, riep oooh my sweet Maikie en liep op mij af. Iets verbouwereerd bevond ik mij in een nogal innige omhelsing alsof ik wij elkaar jaren niet meer hadden gezien. Love it. Ze pakte mijn schouders stevig vast en zei tegen mij:

‘Look at this beautiful ray of light coming in’

Zo. Echt. Dat kwam binnen. Echt heel binnen.

Want dat was precies wat mijn intentie was. Er zijn. Mij niet te laten afleiden door alle bewaking, personeel en de andere mensen die nerveus in de rij stonden.​​​​ Energie te geven en de verbinding te maken. Echt te connecten.

‘Oooh sweety you look so pretty in this dress, love love love the dress’

Ok die laatste steek ik ff in mijn zak. Een compliment krijgen van Michelle, wie kan dat nou zeggen?

We zaten daarna front row in een uitverkocht Ziggo Dome. Te luisteren naar deze wereldvrouw en een CNN journalist. Voor een concertzaal was het echt hartstikke stil. Iedereen luisterde aandacht naar het vragengesprek. Mind you, een gesprek van 2 vrouwen in een concertzaal. Duizenden mensen. Dat maakte echt impact.

Van te voren kreeg ik uiteraard hele kritische vragen en opmerkingen. Uiteraard. Ja een controverse hangt er altijd om heen. Een ex president vrouw die nu op haar beurt carriere gaat maken en geld vraagt voor tickets. Daar vinden mensen iets van. Dan wordt het plots heel ingewikkeld met dat ze al het geld moet afstaan, aan goede doelen moet geven.

Michelle Obama tackelde dit gracieus en krachtig. Juist door haar verhalen te vertellen wil zij haar impact gebruiken. Andere vrouwen laten ervaren dat ook zij – juist zij – ook relatie issues had. Worstelde met de opvoeding van haar dochters. Bang was voor grote gevolgen van racisme. Zo stimuleert zij nu elke vrouw om haar verhaal te doen. Verhalen te vertellen. Te gaan staan voor jouw verhaal.

Het raakte mij. Juist in de waan van de dag en het leven lijken de dagelijkse dingen geen verhaal te zijn. Terwijl het ‘m juist zit in de kleinheid van de verhalen. Het hoeft niet grootst te zijn. Het hoeft niet meteen een life changing dramatisch storytelling te zijn. Het mag ook klein zijn. Focus je op de impact die je er mee kunt maken. Verleg je aandacht op degene die jouw verhaal nodig heeft, wat als je nou net de dag van die persoon goed maakt. Dan maak je al impact. Dan maak je al het verschil.

Als strateeg smulde ik natuurlijk van haar verhaal over de bewuste strategische keuzes in haar ‘ Witte Huis carriere’. Na Michelle haar blunder tijdens de verkiezing en een reprimande van de verkiezingsadviseurs meet zij zich een ander imago aan. Knuffelbaar, benaderbaar, elegant en klasse. Ter ondersteuning van haar man. Haar eerste stappen in haar Witte Huis carriere waren health care gericht, gezond eten voor kinderen met een moestuin project. Zodat Amerika rustig aan haar kon wennen. Er weinig kritiek kon komen. Vanuit daar hebben zij bewust haar populariteit laten groeien, voorlichting aangepakt, vertrouwen winnen en daarna grootster aanpakken. Een winnende strategie. What’s not to like about her?

Haar allermooiste les aan ons?

Hoe zij om gaat met kritiek op sociale media en dat mensen dus iets van haar vinden. De uitspraak ‘ When they go low, we go high’ heeft zij geleerd van haar Barack. Hij leerde haar om gaan met hypocrisie, kritiek en om altijd de lange termijn in je vizier te houden. Niet reageren, hoe graag je dat ook wilt, en het aan je voorbij laten gaan.

Don’t hit back because we are on track.

Hoe is dat voor jou?