Een bevriende journalist appte mij van de week of ik nog goede tips had. Van verhalen die viral waren gegaan, vids die werkelijk iedereen had gezien. Die all over da place gingen.
Euh.
Wat ging er niet viral in 2022 appte ik haar :).
Want joehoe. We gingen in 2022 van onthullingen, korte virals en grote schandalen. Een hele duidelijke en heldere duider van deze tijdgeest.
Elke week een ander. Haast niet bij te houden. Van vreemdgangers, grote politieke beslissingen in het buitenland tot aan boosheid op zo ongeveer elke politicus met een visie.
Wat de rode draad was?
De ophef, commotie en het viral gaan duurt altijd max 1-2 weken.
Daarna hoppen we door. Op naar een ander BIG THING. Een ander persoon.
Ja een ander. Want we maken het als maatschappij graag persoonlijk. Heel persoonlijk. Een menselijke reflex want de vijand zien we graag als persoon. Daarom was de C-tijd ook zo ingewikkeld: wie was nu de vijand.
Zo is nu DWDD man degene die alles fout deed, terwijl hij toch echt onderdeel is van een systeem. Dat zichzelf in stand hield. Topmannen én topvrouwen.
Nog zo’n rode draad?
Er wordt eigenlijk niks concreet aangepakt. Het ophef algoritme draait om de ophef. Om de shizzle. En daarna weer door. Precies de insteek van ophef algoritme. Het is als dopamine. En daar is direct ook het grote verschil met clickbait. Degene die het betreft? Mmmh. Daar is vermoed ik zo, de impact vele malen groter.
Eigenlijk zijn we als mensen een soort van verslaafd geraakt aan elke week weer een big thing. Weer iets om tegen te zijn. Weer iets om te wijzen. Stom te vinden. Ophef te creëren.
En ja. Been there done that. Echt wel. Soms komt er wat moois uit. Zoals de tiktoks nadat USA abortus verbood. Zoveel vrouwen en mannen die opstonden en echt een movement veroorzaakten. Waanzinnig.
Yes. We zijn in een duidelijke transitie. Een verandering in systemen, in leiderschap, in ondernemerschap, in een nieuwe tijd waar in het zoeken is naar de gelijke waarden en normen. Waar we het oneens met elkaar zijn en dit helemaal prima is. De dialoog aan gaan.
Zijn dit de hiccups inherent aan de paragidm shift? Ja. Ik blijf optimistisch.