SQUID GAME; de STAP SUBSIDIE

September 14, 2022

Wat is het Stap Budget

  • subsidie van 1000 euro voor (om)scholing en ontwikkeling
  • stimulering arbeidsmarkt positie
  • voor werkenden, werkzoekenden en zzp’ers
  • scholing en ontwikkeling
  • gestart in 1 maart 2022
  • meer dan 200 miljoen budget beschikbaar per jaar
  • aanvraag loopt via UWV

Hoe werkt STAP?

Op 5 momenten in het jaar kun je budget aanvragen. Dat kan iedereen 1x per jaar doen via het STAP portaal van de UWV. Het bedrag wordt overgemaakt aan de opleider. Op is op.

Vraagstuk

De vraag is natuurlijk:
Heb jij als ondernemer subsidie nodig om je om cq bij te scholen?
Heb jij het als ondernemer nodig om STAP vergoeding te hebben voor jouw deelnemers.
Wil je die klanten?
Wat betekent dat voor jouw merk?

En mostly; is STAP niet gewoon een ordinaire bezuinigingsregeling van de overheid die zorgt voor nog meer ongelijkheid in de maatschappij?

En YES. Daar is het waar de Wealthy Greedy People om de hoek komen kijken.

Het Wealthy Greedy People Syndroom

Er gaat een boel mis bij het STAP gebeuren. Ik deed onderzoek op de online kanalen en kreeg enorm veel reacties van mensen. Sommige situaties was ik wat gobsmacked van. To put it mildly. Zeg maar. Daar later meer over.

Maar eerst wat gaat er mis als je uitzoomt? Het doet wat denken aan de corona vergoedingen.

De opleiders:

opleidingen worden bewust duurder gemaakt want ja plots kun je als opleider 1000 euro verdienen versus 250 euro
onzin cursussen verkopen die echt niet zoveel verschil maken
de echte goede aanbieders (kwalitatief sterk) vallen een beetje buiten de boot
goed in marketing? dan sta je al met 10-0 voor

De gebruikers:

een LEUKE CURSUS volgen, je moet immers wel wat leuks doen met tijd right.
een cursus die je 1. makkelijk zelf kunt betalen 2. je voor de heb en de leuk doet 3. geen tot weinig waarde toevoegt
de ondernemer die zijn hand op houdt, hebben we dat ook niet gezien bij corona crisis? De NOW gratis vergoeding waar mensen hun zolder ff lieten verbouwen.

Wie is de DUPE?

En ja. Nu komen we bij het schrijnende kant van het verhaal. Door de wealthy greedy people grijpen er groepen naast deze subsidie. (ECHT MENSEN HOE DAN)

Denk aan de digibeet die minder snel, gehaaid, het hele principe doorheeft. Door het hele online gebeuren grijpt hij/zij mis.

De personeels krachten aan de onderkant van de maatschappij met minder diploma’s, minder kansen op de arbeidsmarkt. Die deze subsidie enorm goed kunnen gebruiken. Mensen die met hun handen werken. Ik denk aan de schilder die tijdens zijn werk niet 4 uur aan de telefoon kan hangen. Of de verpleegster die de hele dag de benen onder haar lijf rent.

Het gaat er dus niet om HOE hard iemand het nodig heeft. Of HOE het iemand weer perspectief biedt. Het gaat over hoe snel, vaardig en behendig iemand is. Een soort van Squid Game anno 2022.

En wat meer?

Wat het meest CRINGE was? De klagers online. Ik noem twitter als voorbeeld. De hashtag ging viral. Klagen over de lange wachttijden. Klagen over hoe amateuristisch het UWV is. Hoe oneerlijk het was. Hoe deze ARME SLACHTOFFERS al hun tijd verspeelden met aan de lijn wachten. Echt wil je privilege zien zonder gene? Zoek ff die hashtag op. En ja, ook mensen die ik ken. Persoonlijk en online. Mensen die goed verdienen. Mensen die hun trainingen, sessies etc altijd vol hebben. Het is zo typerend voor deze zeitgeist; het zo tekort voelen als je onrecht wordt gedaan. De vraag is welk onrecht?

Whats next?

Stop met piepen. Maar echt. Hoe meer je als ondernemer op subsidies gaat leunen des te meer restricties er gaan komen in de toekomst voor zzp’ers. Trust me. Wil je aan je zelf werken, je kennis updaten whatsoever? Creëer er budget voor. Doe iets aan je cashflow. Pivots en strategic hacks. Ga wat minder op die gelikte workation waarbij je aan zwembad ligt te mijmeren en niks doet.

Mijn hoop

Ik hoop dat het STAP budget terug gaat naar de mensen die het nodig hebben in ons land. We gaan een koude winter in. Donkere tijden. Het STAP budget moet beschikbaar zijn voor mensen waar het daadwerkelijk perspectief gaat beiden. Een kans geeft.
Werk met kwalitatief sterke opleiders. Werk met een inkomenseis.

Verdien je lekker? Skip the easysleezybreezy attitude. Werk aan je moreel kompas. Hou als ondernemer je eigen broek op. Ben je lekker modaal tweeverdiener? Ook dan kun je juist budgetteren en betaal je – als je werkgever niet betaald – gewoon aan je eigen zelfontplooing. Autonomie anno 2022 is helemaal geen verkeerde intentie.